Este posibil să fi auzit de tehnologia blockchain. Știm cu toții că această tehnologie a contribuit foarte mult la dezvoltarea criptomonedelor, dar acum această tehnologie este utilizată de diverse industrii în scopuri diferite. Să înțelegem ce aduce tehnologia nouă pentru a-i încânta pe oameni.

Ce este tehnologia blockchain?

De fapt, această tehnologie se bazează pe o metodologie frumoasă, care include blocuri de date legate care sunt blocate prin hash. Pare puțin de neînțeles? Lasă-mă să explic.

În rezumat, este considerat un lanț de bloc distribuit, în care blocul reprezintă colectarea tuturor datelor importante, iar lanțul prezintă tiparele de conexiune dintre aceste blocuri. Într-un limbaj mai simplu, aceste blocuri sunt conectate între ele, deci este cunoscut sub numele de lanț de blocuri. Deși, punctul de interes este ceea ce facilitează această conexiune? și de ce această legătură este puternică și invincibilă?

Bun! răspunsul este un hash criptografic, care este, de asemenea, cunoscut sub numele de timestamp. Acest hash criptografic se potrivește cu fiecare bloc de date și păstrează datele în siguranță, chiar și atunci când datele sunt distribuite și modificările pot fi făcute în timp real. Deci, acum veți avea o idee despre ce este această tehnologie.

Mai mult, știm cu toții că această legătură tehnologică este asociată cu bitcoin, dar mulți dintre noi credem că utilizarea sa este limitată doar la criptomonede. Dar acest lucru nu este adevărat, utilizarea sa este în creștere și este adoptată pentru multe procese din diferite industrii. Această tehnologie are capacitatea de a face multe lucruri. Să aflăm ce altceva poate face această tehnologie.

Industria lanțului de aprovizionare

În scenariul actual, unde industria lanțului de aprovizionare este răspândită pe o zonă mai extinsă (națională și globală), există o lipsă de transparență în acest sistem. Deoarece producția este globalizată, este dificil pentru cumpărători să cunoască adevărata valoare a unui produs. Tehnologia Blockchain oferă un sistem de registru distribuit care poate fi utilizat pentru schimbul de date, acorduri, urmărire și plăți. În acest sistem, fiecare tranzacție va fi înregistrată pe un bloc din care mai multe copii vor fi partajate pe mai multe noduri (computere), servește un nivel ridicat de transparență, deoarece toată lumea din sistemul blockchain poate urmări datele asociate cu un anumit produs. În plus, datele sunt disponibile într-un canal sigur, deoarece fiecare bloc este disponibil în colaborare unul cu celălalt.

O altă proprietate care îl face uimitor este facilitatea „consensului”. De fapt, acest sistem însoțește o versiune a registrului pentru toate entitățile, astfel încât nu există nicio posibilitate de litigii în materie de tranzacții. Pentru cumpărători, această proprietate este un plus, deoarece pot verifica cine deține activul real. În plus, nimeni nu poate șterge înregistrările din acest canal, astfel încât este imposibil să se încalce transparența în lanțul de aprovizionare. În cele din urmă, această tehnologie poate îmbunătăți precizia și eficiența lanțului de aprovizionare.

Industria alimentară

S-ar putea să vă gândiți că cum poate ajuta blockchain-ul în producția de alimente? Acum, nu este vorba despre producția de alimente, ci este dedicată exclusiv diferitelor sarcini care apar după producție. Să aruncăm o privire mai atentă asupra modurilor în care poate ajuta în industria alimentară.

Experții încearcă să îmbunătățească diferitele aspecte ale acestui sector, iar unul dintre ei este rechemarea alimentelor. În zilele noastre, bolile de origine alimentară sunt foarte frecvente, iar pentru companii este foarte dificil să găsești pachete contaminate de la fermă la magazin. Cu pistele și proprietățile de urmărire ale blockchain-ului, este foarte ușor să identificați pachetul. Odată cu aceasta, rapoartele de contaminare pot fi partajate cu toți furnizorii și pot preveni deteriorarea. Un astfel de sistem este foarte util pentru restaurante și magazine alimentare, deoarece atunci când apare un focar problematic, ei pot aduna toate informațiile de la sursa de hrană până la sfârșitul livrării. Acest lucru îi ajută să ia măsurile necesare.

În plus, poate îmbunătăți sistemele de etichetare și poate încuraja eliminarea companiilor care fac afirmații false sau denaturează originea produselor cu ajutorul unui sistem de urmărire descentralizat. În plus, fermierii și producătorii pot vizualiza prețurile mărfurilor și datele de piață în timp real. Cu aceasta, ei pot lua parte la o afacere mai competitivă și mai productivă.

Vot

Dacă credeți că sistemul blockchain este benefic pentru industriile care gestionează lanțuri grele de aprovizionare, inclusiv cumpărarea și vânzarea, atunci vă înșelați din nou. Deoarece acest sistem poate fi utilizat la vot, trebuie să încetați să-i subestimați talentele.