Pur și simplu, finanțarea în bilanț este o finanțare comercială în care cheltuielile de capital apar ca o datorie în bilanțul unei companii. Împrumuturile comerciale sunt cel mai frecvent exemplu: în mod obișnuit, o companie va utiliza un activ (cum ar fi creanțele) pentru a împrumuta bani de la o bancă, creând astfel un pasiv (adică împrumutul restant) care trebuie raportat ca atare pe bilanț.
Cu finanțarea în afara bilanțului , cu toate acestea, pasivele nu trebuie raportate deoarece nu se creează datorii sau capitaluri proprii. Cea mai comună formă de finanțare în afara bilanțului este un contract de leasing operațional, în care compania efectuează o mică plată în avans și apoi plăți lunare de leasing. Când termenul de închiriere a expirat, compania poate cumpăra activul de obicei pentru o sumă minimă (adesea doar un dolar).
Diferența cheie este că, cu un contract de leasing operațional, activul rămâne în bilanțul locatorului. Locatarul raportează numai cheltuielile asociate cu utilizarea activului (adică plățile de închiriere), nu costul activului în sine.
De ce conteaza?
Acest lucru s-ar putea să sune ca o expresie de contabilitate tehnică pe care numai un CPA ar putea să o aprecieze. Cu toate acestea, în mediul de creditare strâns și continuu, finanțarea în afara bilanțului poate oferi beneficii semnificative oricărei companii de dimensiuni mari, de la multi-naționali mari la mom-and-pops.
Aceste beneficii provin din faptul că finanțarea în afara bilanțului creează lichiditate pentru o afacere evitând în același timp efectul de levier, îmbunătățind astfel imaginea financiară generală a companiei. Acest lucru poate ajuta companiile să își mențină scăzut raportul dintre datorii și capitaluri proprii: dacă o companie este deja pârghiată, datoria suplimentară ar putea împiedica un pact cu un împrumut existent.
Compensarea este că finanțarea în afara bilanțului este de obicei mai scumpă decât împrumuturile tradiționale la bilanț. Proprietarii de afaceri ar trebui să colaboreze îndeaproape cu CPA-urile lor pentru a determina dacă beneficiile finanțării în afara bilanțului depășesc costurile din situația lor specifică.
Alte tipuri de finanțare în afara bilanțului
Un tip din ce în ce mai popular de finanțare în afara bilanțului astăzi este ceea ce este cunoscut sub numele de vânzare / leasing. Aici, o afacere vinde proprietatea pe care o deține și apoi o închiriază imediat de la noul proprietar. Poate fi utilizat cu aproape orice tip de imobilizare, inclusiv proprietăți imobiliare comerciale, echipamente și vehicule comerciale și aeronave, pentru a numi doar câteva.
O vânzare / leaseback poate crește flexibilitatea financiară a unei companii și poate furniza o sumă forfetară mare de numerar prin eliberarea capitalului propriu din activ. Acest numerar poate fi apoi revărsat în afaceri pentru a sprijini creșterea, achita datorii, achiziționa o altă afacere sau pentru a satisface nevoile de fond de rulment.
Factoringul este un alt tip de finanțare în afara bilanțului. Aici, o afacere își vinde creanțele restante către o companie de finanțare comercială sau „factor”. De obicei, factorul va avansa afacerea între 70 și 90 la sută din valoarea creanței în momentul cumpărării; soldul, mai puțin comisionul de factoring, este eliberat la încasarea facturii.
La fel ca în cazul unui contract de leasing operațional, nu se creează datorii prin factoring, permițând astfel companiilor să creeze lichidități, evitând în același timp efectul de levier suplimentar. Aceleași tipuri de beneficii în afara bilanțului apar atât în acordurile de factoring, cât și în contractele de leasing operațional.
Rețineți că trebuie respectate reguli contabile stricte atunci când este vorba de a face o distincție adecvată între finanțarea din bilanț și cea din afara bilanțului, deci ar trebui să lucrați îndeaproape cu CPA-ul dvs. în acest sens. Dar, având în vedere incertitudinea continuă în jurul economiei și piețelor de credit, merită să analizăm beneficiile potențiale ale finanțării în afara bilanțului pentru compania dumneavoastră.
Tracy Eden este Directorul Național de Marketing pentru Grupul de Finanțe Comerciale (CFG), care are birouri în toată SUA. CFG oferă soluții creative de finanțare întreprinderilor mici și mijlocii care s-ar putea să nu se califice pentru finanțare tradițională.
Citește și Finanțare Alternativă
Stay In Touch