Surse de finanțare a afacerilor

Sursele de finanțare a afacerilor pot fi studiate sub următoarele capete:

(1) Finanțare pe termen scurt:

Finanțarea pe termen scurt este necesară pentru a satisface nevoile actuale ale afacerilor. Nevoile actuale pot include plata impozitelor, salariilor sau salariilor, cheltuielile de reparații, plata către creditor etc. Nevoia de finanțare pe termen scurt apare deoarece veniturile din vânzări și plățile de cumpărare nu sunt perfect aceleași în permanență. Uneori, vânzările pot fi mici în comparație cu achizițiile. Vânzările ulterioare pot fi creditate, în timp ce achizițiile sunt în numerar. Așadar, este nevoie de finanțare pe termen scurt pentru a face față acestor dezechilibre.

Sursele de finanțare pe termen scurt sunt următoarele:

(i) descoperit de cont bancar : descoperitul de cont bancar este o sursă foarte larg utilizată de finanțare a afacerilor. În cadrul acestui client, se poate atrage o anumită sumă de bani peste soldul contului inițial. Astfel, este mai ușor pentru omul de afaceri să facă față cheltuielilor neașteptate pe termen scurt.

(ii) Reducerea facturilor : cambiile pot fi actualizate la bănci. Aceasta oferă numerar titularului de factură care poate fi utilizat pentru finanțarea nevoilor imediate.

(iii) Avansuri de la clienți: avansurile sunt cerute și primite în primul rând pentru confirmarea comenzilor. Cu toate acestea, acestea sunt utilizate și ca sursă de finanțare a operațiunilor necesare executării comenzii de muncă.

(iv) Achiziții în rate: Achizițiile în rate oferă mai mult timp pentru a efectua plăți. Plățile amânate sunt utilizate ca sursă de finanțare a unor cheltuieli mici care urmează să fie plătite imediat.

(v) Conosament: Conosamentul și alte documente de export și import sunt utilizate ca garanție pentru a lua împrumut de la bănci, iar suma împrumutului poate fi utilizată ca finanțare pentru o perioadă scurtă de timp.

(vi) Instituții financiare: Diferite instituții financiare ajută oamenii de afaceri să iasă din dificultățile financiare oferind împrumuturi pe termen scurt. Anumite societăți cooperatiste pot acorda asistență financiară pe termen scurt pentru oamenii de afaceri.

(vii) Credit comercial: este o practică obișnuită a oamenilor de afaceri să cumpere materie primă, magazin și piese de schimb la credit. Astfel de tranzacții duc la creșterea conturilor de plătit ale afacerii care urmează să fie plătite după o anumită perioadă de timp. Mărfurile se vând în numerar și plata se face după 30, 60 sau 90 de zile. Acest lucru permite oarecare libertate oamenilor de afaceri în întâmpinarea dificultăților financiare.

(2) Finanțare pe termen mediu:

Această finanțare este necesară pentru a îndeplini cerințele pe termen mediu (1-5 ani) ale afacerii. Astfel de finanțe sunt necesare în principiu pentru echilibrarea, modernizarea și înlocuirea mașinilor și a instalației. Acestea sunt, de asemenea, necesare pentru reproiectarea organizației. Ele ajută conducerea să finalizeze proiectele de capital pe termen mediu în termenul planificat. Următoarele sunt sursele de finanțare pe termen mediu:

(i) Bănci comerciale: băncile comerciale sunt principala sursă de finanțare pe termen mediu. Acestea acordă împrumuturi pentru diferite perioade de timp contra titlurilor corespunzătoare. La terminarea termenelor, împrumutul poate fi renegociat, dacă este necesar.

(ii) Achiziție de închiriere: cumpărarea de închiriere înseamnă cumpărarea în rate. Permite casei de afaceri să aibă bunurile necesare, cu plăți care urmează să fie efectuate în viitor, în rate convenite. Inutil să spun că o anumită dobândă se percepe întotdeauna pentru suma restantă.

(iii) Instituții financiare: mai multe instituții financiare, cum ar fi Banca IMM-urilor, Banca de Dezvoltare Industrială etc., asigură, de asemenea, finanțe pe termen mediu și lung. Pe lângă furnizarea de finanțare, aceștia oferă și asistență tehnică și managerială în diferite chestiuni.

(iv) Obligațiuni și TFC: Obligațiunile și TFC-urile (certificate de finanțare a termenilor) sunt, de asemenea, utilizate ca sursă de finanțare pe termen mediu. Obligațiunile reprezintă o confirmare a împrumutului de la companie. Poate fi de orice durată, după cum sa convenit între părți. Titularul obligațiunii se bucură de rentabilitate la o rată fixă ​​a dobânzii. În modul islamic de finanțare a obligațiunilor a fost înlocuit cu TFC-uri.

(v) Companiile de asigurări: Companiile de asigurări au un fond mare de fonduri contribuite de deținătorii de polițe. Companiile de asigurări acordă împrumuturi și fac investiții din acest fond. Astfel de împrumuturi sunt sursa de finanțare pe termen mediu pentru diverse întreprinderi.

(3) Finanțare pe termen lung:

Finanțele pe termen lung sunt cele care sunt necesare în mod permanent sau pe o perioadă mai mare de cinci ani. Acestea sunt practic dorite pentru a face față schimbărilor structurale în afaceri sau pentru cheltuieli grele de modernizare. Acestea sunt, de asemenea, necesare pentru inițierea unui nou plan de afaceri sau pentru proiecte de dezvoltare pe termen lung. Următoarele sunt sursele sale:

(i) Acțiuni de capitaluri proprii: această metodă este cea mai larg utilizată în întreaga lume pentru a strânge finanțare pe termen lung. Acțiunile de capital sunt subscrise de public pentru a genera baza de capital a unei afaceri la scară largă. Deținătorii de acțiuni împart profitul și pierderea afacerii. Această metodă este sigură și securizată, într-un sens că suma odată primită este rambursată numai în momentul lichidării companiei.

(ii) Câștigurile reținute: Câștigurile reținute sunt rezervele generate din profiturile excedentare. În momente de nevoie, acestea pot fi utilizate pentru finanțarea proiectului de afaceri. Aceasta se numește și arătarea înapoi a profiturilor.

(iii) Leasing: Leasingul este, de asemenea, o sursă de finanțare pe termen lung. Cu ajutorul leasingului, echipamentele noi pot fi achiziționate fără nici o ieșire puternică de numerar.

(iv) Instituții financiare: diferite instituții financiare, cum ar fi fostul PICIC, oferă, de asemenea, împrumuturi pe termen lung către case de afaceri.

(v) Obligațiuni: Obligațiunile și certificatele pe termen de participare sunt, de asemenea, utilizate ca sursă de finanțare pe termen lung.

Concluzie:

Acestea sunt diverse surse de finanțare. De fapt, nu există o regulă dificilă și rapidă care să diferențieze sursele pe termen scurt și mediu sau sursele pe termen mediu și lung. O sursă, de exemplu, banca comercială poate oferi atât un împrumut pe termen scurt, fie pe termen lung, în funcție de nevoile clientului. Cu toate acestea, toate aceste surse sunt utilizate frecvent în lumea afacerilor moderne pentru strângerea de finanțe.